SELAMAT DATANG

Kami mengucapkan selamat datang ke web rasmi Penerbit Universiti Malaysia Perlis. Sebarang bantuan atau permasalahan sila emelkan ke penerbitan@unimap.edu.my atau hubungi talian 04 977 5159

 

    iushrm

kkedatangan  uni-fm

SENARAI BUKU 2016

 

Asas Peranti

Asas Peranti dan Pengujian Litar Elektrik

Sohiful Anuar Zainol Murad, Mohd Nazrin Md Isa, Ili Salwani Mohamad & Mohd Natashah Norizan
ISBN 978-967-0922-19-5
176 halaman
RM 48.00

Buku ini membincangkan asas-asas peranti elektronik dan perkara-perkara yang berkaitan dengan uji kaji litar elektronik. Sebelum pengukuran litar dijalankan, ciri-ciri peranti perlu difahami dan persediaan untuk menjalankan uji kaji boleh dimulakan. Apabila sesuatu uji kaji hendak dijalankan, litar elektronik perlu dibina di atas papan litar dan semua peralatan pengukuran perlu ditentukurkan. Kabel-kabel akan disambung di antara peralatan tadi dengan litar di atas papan reka untuk pengukuran. Tajuk-tajuk yang dibincangkan dalam buku ini disusun dan diolah dengan cara yang mudah berserta gambar rajah yang berkaitan. Isi kandungannya pula adalah ringkas dengan bahasa yang mudah difahami. Buku ini boleh dijadikan rujukan kepada pelajar yang mempelajari subjek elektronik dan uji kaji litar elektronik. Juga sesuai dijadikan panduan pengajaran dan pembelajaran kepada para pensyarah. Isi kandungannya menitikberatkan pengujian litar elektronik secara praktikal dan dapat membantu pelajar mengendalikan uji kaji di dalam subjek-subjek seperti peranti elektronik dan analog elektronik dengan lebih baik.

 

Penulisan Media Massa

Penulisan Media Massa

Faridah Ibrahim, Normah Mustaffa & Mohd Rajib Ab Ghani
ISBN 978-967-0922-19-5
322 halaman
RM 63.00

Pepatah Melayu ada mengatakan bahawa ‘pena itu lebih tajam daripada mata pedang’. Bukankah ini menunjukkan betapa pentingnya penulisan terutama dalam bidang kewartawanan yang sentiasa dihujani dengan maklumat setiap hari. Penulisan kewartawanan inilah yang akan dirungkai dalam buku Penulisan Media Massa. Bakat penulisan perlu diasah mengikut teknik-teknik tertentu, hari demi hari sehingga sebati dengan kehidupan seorang wartawan. Penulisan buku ini adalah antara sebilangan kecil buku mengenai kewartawanan di peringkat tempatan. Bahan rujukan mengenai kewartawanan telah banyak dihasilkan di luar negara, namun buku ini merupakan usaha penulisan tempatan yang menggabungkan ilmu teori dan praktis melalui penyelidikan saintifik dan pengaplikasian pengalaman profesional. Maklumat dalam buku ini adalah komprehensif dan menyeluruh serta mencakupi pelbagai topik penting dalam kewartawanan. Buku ini juga melihat beberapa aspek penulisan dan penyuntingan yang membabitkan bidang kewartawanan media cetak, siaran dan dalam talian (online). Selain itu, ia juga menyentuh soal etika, profesionalisme, undang-undang media serta prinsip kewartawanan yang mementingkan soal sumber berita dan kredibiliti. Maklumat mengenai grafik visual yang menyerlahkan penyampaian berita juga turut dibincangkan. Bahan-bahan yang disampaikan adalah hasil garapan teori dan pengalaman profesional yang dilalui oleh para penulis dalam bidang kewartawanan.

QUOTES

Qoutes Dec16

Join Us On

Less-20P

PENERBIT UNIVERSITI MALAYSIA PERLIS
NO. 98, ARAS 1, BLOK A, TAMAN PERTIWI INDAH, JALAN KANGAR-ALOR SETAR, SERIAB, 01000 KANGAR, PERLIS
NO. TEL: 04-977 5159 | NO. FAKS: 04-977 5135

   UPM3     logo-uthm-web     Logo Penerbit USIM     logousmnew    utmLogo1logo2ukm    logoumt    UPSI png

   | POLISI KESELAMATAN | DASAR PRIVASI | PENAFIAN | HAKCIPTA